Silmäongelmat
Kuivasilmäisyys on yleisin APECED:iin liittyvä silmävaiva. Sitä esiintyy jonkin verran myös APS II:ssa kuten perusterveilläkin. Kuivasilmäisyys yleistyy iän mukana, ja se saattaa ilmaantua vasta aikuisiällä. Hoitona on kostutustippojen käyttö.
Oireita mm. ovat:
- punoitusta silmissä
- hiekan tunnetta silmissä
- kutinaa, kirvelyä
- valonarkuutta
- näön sumenemista
- vetistämistä
Kun oireet ilmenevät ensi kertaa tai kun tilanne pahenee, on syytä kääntyä silmälääkärin puoleen. Kuivasilmäisyys ja vakava sarveiskalvotulehdus voivat alkaa samanlaisin oirein, joten vaivan luonne on selvitettävä viipymättä.
Sarveiskalvotulehdus eli keratiitti
Keratiitti on vakava APECED:iin liittyvä krooninen silmäongelma. Sen aiheuttaa todennäköisesti autoimmuunitulehdus ja sitä hoidetaan paikallisesti glukokortikoiditipoilla.
Oireet ovat alkuun samoja kuin kuivasilmäisyydessä, mutta pitkittynyt tulehdus voi johtaa näköä alentavaan sarveiskalvon samentumiseen. Huolellinen hoito silmälääkärin valvonnassa voi torjua näön heikkenemisen. Suomalaispotilailla tauti on aina ilmaantunut lapsuudessa. Muutama potilaista on sokeutunut, mutta osalle heistä on tehty sarveiskalvon siirto, jolla näköä on saatu palautumaan osittain. Paikallinen pitkäaikainen glukokortikoidihoito voi aiheuttaa harmaakaihin, joka on kuitenkin mahdollista leikata.
Muut silmäongelmat
Harvinaisia APECED:iin liittyviä silmäongelmia ovat retinitis pigmentosa eli verkkokalvon rappeuma sekä näköhermon surkastuminen. Ne etenevät hitaasti, eikä niiden syntymekanismia tai hoitomahdollisuuksia vielä tunneta.
Huomioon otettavaa on se, että silmänvalkuaisten punoittaessa ja silmien rähmiessä voi olla kyse allergisesta tulehduksesta, mikrobitulehduksesta (infektiosta), kuivasilmäisyydestä tai APECED:in sarveiskalvon tulehduksesta.